THOUSANDS OF FREE BLOGGER TEMPLATES

Selasa, 2 Ogos 2011

KERABU KERANG+JANTUNG+CEKUR D BEST



Kerabu ni mmg feberet kami sekeluarga dan merupakan menu wajib di bulan pose ni..resepi ni aku belajar dr mak mertua org alor setar nun..kalo pedas2 lg best..biasanya kami ratah2 je kerabu ni..tu pasal kalo buat kena sebesen gak la br puas menikmatinya..bahan2 pun simple aje...


Bahan-bahannya:


Udang kering sedikit shj
Kerang ikut suka nk byk mana..lg byk lg sedap weyy (rebus dan buang kulitnya..toskan)
Taugeh dalam 20sen (digoreng tanpa minyak dlm 3 4 minit ketepikan)
Jantung pisang (rebus dan diracik2 jgn halus sgt yer)
Secekak daun cekur pun diracik2
5 biji bawang merah
3 biji cili merah
2 biji cili api
1 sudu besar kerisik
2 sudu santan pekat
2 kuntum bunga kantan
perahan air limau nipis/kasturi
garam/gula secukup rasa


Cara:


Blend semua bahan2 di atas kecuali KERANG,TAUGEH,JANTUNG,CEKUR,LIMAU..hingga halus..
Dalam bekas lain satukan semua bahan2 yg telah diblend td dgn kerang,taugeh, jantung,cekur..gaul rata2  dan akhir skali perahkan limau diatas kerabu dan gaul skali lg hingga rata..SIAP!!!!!...simpan di dlm peti ais kerana kerabu mmg xtahan lama..

0 ulasan: