THOUSANDS OF FREE BLOGGER TEMPLATES

Isnin, 1 Ogos 2011

KEK SARANG SEMUT


Kek ni paling senang nk membuatnya..asben pun salu request bt kek ni..kek ni ada 2 cara samada nk perap atau tidak sukati korang la..kalo nk perap dlm 3 4 jam jugak la..kalo malas trus kukus pon blh..rasa sama je tekstur pon sama..


Bahan-bahannya:


1 cwn tepung gandum
1 cwn gula pasir
4 biji telur
1 cwn air
1/2 tin susu pekat manis
1 1/2 sudu makan buttercup
1 sudu kecil soda bikarbonat
sedikit esen ros (kalo xde blh ganti dgn esen vanilla)

Cara:


Mula2 panaskan gula utk jadikan gula hangus..api slow je yer..sbb masa ni la yg menentukan kek kite rasa pahit ke tidak..jd sila kacau tanpa henti..
Bila gula dh cair masukkan air sedikit demi sedikit..hati2 dgn percikan air kang berparut jari2 yg mulus tu..masukkan butter,biar memdidih sebentar then tutup api..ketepikan..
Dalam bekas lain pukul telor smpi kembang..
Masukkan susu diikuti tepung dan soda..pukul sebati..
Kemudian br masukkan gula hangus td..pukul rata jgn ada berketul2/berbiji2..
Masukkan esen vanila..
Masukkan dlm loyang yg telah digris dgn mentega..
Kukus selama 1 jam setengah


*Peringatan sejam yg pertama jgn membuka tudung kukusan nnt akan menyebabkan kek mendap)


SELAMAT MENERAIII....

0 ulasan: